Groene eikels kunnen dodelijk zijn voor dieren

Groene eikels kunnen dodelijk zijn voor dieren

Groene eikels kunnen dodelijk zijn voor dieren

Door het stormachtige weer van de afgelopen week en de droogte laten eikenbomen nu veel eikels vallen. Maar nu die eikels nog groen zijn, vormen ze een gevaar voor dieren. Onrijpe eikels en groen eikenblad bevatten namelijk giftige tannine.
De klachten verschillen per dier.

Tannine, ook wel looizuur genoemd, is een chemische verbinding die tijdens het groeien van een noot of vrucht ontstaat. Op het moment dat de eikels nog groen zijn - en dus niet rijp - is dat goedje giftig. Ook de bruine eikels bevatten het middel, maar in mindere mate. Ook op dat moment is het nog schadelijk.

"Nu er door onder andere de droogte en de wind eikels naar beneden komen, denken veel dieren: 'Hé, iets lekkers'. Ze eten dan die eikels op, maar dat is heel slecht voor de dieren", vertelt dierenarts Bernd Hietberg uit Zwiggelte. Tannine veroorzaakt schade aan darmen, nieren en bloedvaten. Vooral geiten en schapen willen nog weleens een groene eikel eten. Andere dieren doen dat vooral wanneer er weinig ander aanbod is, zoals momenteel het geval is vanwege de droogte.

'Vaak onomkeerbaar'

Vooral bij boerderijdieren is een grote inname van groene eikels of groen eikenblad een groot gevaar. Door de giftige stoffen kan het dier uiteindelijk dood gaan. Hietberg heeft daar ervaring mee. "Ja, bij zeven runderen kon ik er helaas niets meer aan doen. De gevolgen van binnenkrijgen van groene eikels en groen eikenblad is veelal onomkeerbaar", sluit hij af.

Klik hier voor het volledige interview van RTV Drenthe

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief