Bernd Hietberg: stikstof, eiwit en koeien

Artikel van De Krant van Midden-Drenthe

Bernd Hietberg: stikstof, eiwit en koeien

De boer op: stikstof, eiwit en koeien

September, 2020

Het liefst sta ik tussen de koeien, met de laarzen aan, naast de boer soms bij een patiënt, maar vooral om samen te kijken hoe we de puntjes op de i zetten en de koeien gezond houden. Koeien zijn echt geweldig leuk, nieuwsgierig en rustgevend.

Ik ben geen spreker en ook geen politicus, toch stond ik onlangs op het podium van de boerendemonstratie in De Bilt en daarmee in diverse kranten en zelfs het 8-uur-journaal. Voor mijn eigen kinderen was papa op Qmusic wel heel bijzonder, dan sta je in hun beleving toch naast de radiosterren zoals Tones en I!

Er is een stikstofprobleem in Nederland. Vanachter een bureau is bedacht dat minder eiwit voeren aan koeien een deel van dit stikstofprobleem opgelost kan worden.

Dit voorjaar was het op verschillende plekken lang droog en koud in Drenthe. De mest die de boer geeft als voeding en verrijking van de bodem kon niet opgenomen worden door de planten en het gras. Daardoor bevatten het gras, hooi en kuilgras van dit voorjaar vaak weinig eiwit, ‘het weer heb je nou eenmaal niet in de hand’. Op dat soort momenten is eiwit nodig voor gezonde koeien en kalfjes.


Bernd Hietberg: stikstof, eiwit en koeien

Inmiddels ben ik 6 weken later nog steeds in contact met journalisten van dagbladen en tv die vooral verbaasd zijn over hoe belangrijk eiwit en complexe, goede voeding zijn voor diergezondheid en dierwelzijn. Zo kwam in mijn vakantie een verslaggever van het NOS-journaal naar Zwiggelte toe om na te praten met een bak koffie. We stapten op de fiets, bekeken de weilanden en de koeien van enkele boeren rondom Zwiggelte. Gras maaien voor eiwit van eigen land, mais beregenen om voldoende eten voor de koeien te oogsten en een rondleiding op een boerenerf, de aanpassingen die boeren zelf al (kunnen) doen zijn veel beter en effectiever.

Omdat op de meeste nieuwsredacties geen mensen werken met echte landbouw- of dierkennis is het ook lastig beoordelen wie je moet geloven. Landelijke politici worden bijgestaan door communicatie-adviseurs voor mooie soepele verhalen, actiegroepen schrijven sensationele persberichten en menig journalist vergeet boer, dierenarts of veevoerspecialist te vragen hoe het er echt aan toe gaat op de boerderij. Het heeft mij verwonderd met hoe weinig kennis van zaken zulke belangrijke beslissingen in Nederland genomen worden.

Bernd Hietberg
Dierenarts


Bron: De Krant van Midden-Drenthe

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief