Blog 'Omgang met grote dieren' door Bernd Hietberg

Blog 'omgang met grote dieren', geschreven door dierenarts Bernd Hietberg van dierenartsenpraktijk Beilen

Omgang met grote dieren, zorg dat ze niet van je schrikken

Beilen - De rubriek De Boer op wordt deze week ingevuld door dierenarts Bernd Hietberg, die een ervaring uit zijn praktijk verwoord.

Iedereen die met koeien of paarden omgaat zal het herkennen, de dieren vinden het prettig om te weten dat er iemand aan komt. Rustig naar de dieren toe lopen wanneer je hen in het hok af stal benadert. Dat geld vooral wanneer je als vreemde de stal in komt die ze niet dagelijks zien, zoals de dierenarts.

Zo raak ik altijd rustig de staart aan, om de koe gerust te stellen voordat ik de temperatuur opneem bij een preventieve check up of bij een patiënt. Bij onderzoek van hart en longen leg ik vaak even een hand op de rug, tot het dier rustig gewend is, dan pas met de stethoscoop ter hoogte van de ribben om naar de longen en het hart te luisteren. Voordat een dier een prikje krijgt voor een vaccinatie, een langwerkende pijnstilling of heel af en toe antibiotica, laten we het dier ook wennen aan contact door een stevige hand op de staart of tegen het hoofd. Dat stelt ze vaak gerust. Een prikje doet een koe meestal geen pijn, het is vooral de schrik.

Ondanks de rustige benadering schrikt er af en toe toch een koe, die kan opspringen, een trap naar achter geven of langs (of over) je heen sprinten. Zo gebeurde het tijdens een bedrijfsbezoek dat koe Dora schrok, hard achteruit sloeg, recht op mijn knie. Een minuut of 5 zag ik sterretjes en was ik bang dat mijn knie stuk was. Na een dag stijf lopen trok het gelukkig vrij snel weg. De boer die er vlakbij stond schrok ook heftig van deze trap, hij heeft namelijk een hele rustige koppel met koeien.

Enige weken later maakten we een rondgang Koekompas. Dat betekent 1x per jaar samen met de veehouder 40 punten op het bedrijf langs lopen die er allemaal aan bij dragen dat de koeien gezond zijn, de melk gezond en het welzijn goed. Na een rondgang over het bedrijf in een uurtje, bespraken we de belangrijkste tips onder het genot van een bak koffie. Tot mijn verassing was er een groot stuk taart, om te vieren dat het goed afgelopen was met mijn knie. Hoe leuk is dat!

Koeien en paarden, veel mensen werken er iedere dag mee. Ze wegen met gemak 650 kg. Altijd met rust en respect benaderen, vanzelfsprekend voor de boer, maar ook onmisbaar om veilig te kunnen werken.

Bernd Hietberg

Meer blogs lezen?

Wij plaatsen geregeld nieuwe blogs op onze website. Benieuwd naar andere blogs?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief