'Drentse melk als kindervoeding de wereld over' door Bernd Hietberg

'Drentse melk als kindervoeding de wereld over' door Bernd Hietberg

Drentse melk als kindervoeding de wereld over

In Wageningen bevindt zich het Innovation centre van Friesland Campina, daar waar nagedacht wordt over de beste kindervoeding voor de toekomst. Heel af en toe heb ik wat contact met mensen daar. Via deze contacten kwamen we op het idee een overleg te organiseren met een afvaardiging van Drentse rundvee dierenartsen en het ‘Azië team van Friesland Campina’.

In een korte presentatie mocht ik het Friso team bijpraten over de voorloper rol van de Nederlandse veehouderij. We hebben als enige land een volledig transparant antibiotica gebruik. Zo zorgen wij ervoor dat iedere koe die ziek wordt en een diergeneesmiddel nodig heeft, onderbouwd behandeld wordt en geregistreerd wordt in landelijke database. Uit deze database blijkt onze koeien maar 2,5 dag per jaar antibiotica gebruiken en de mensen in Nederland gemiddeld circa 4! Daar zijn we hartstikke trots op. Ook loopt Nederland voorop met aandacht voor dierwelzijn waaronder bijvoorbeeld langwerkende pijnstilling bij zieke dieren of ingrepen die eventueel pijnlijk zouden kunnen zijn. Bij de spectaculaire uitzendingen van de bekende incredible TV dierenarts in Amerika kun je zien dat pijnstilling en verdoving in andere landen helemaal niet zo vanzelfsprekend is. 

Van de manager van het Azië team hoorden we dat er al 75 jaar kindervoeding geproduceerd wordt. Drentse melk wordt omgezet in eindproducten zoals Friso babyvoeding, maar ook als basis of ingrediënten voor andere merken kindervoeding. Uiteindelijk zit in 60% van de kindervoeding wereldwijd wel een ingrediënt van melk van onze Drentse koeien!

Wat maakt de Nederlandse melk zo uniek? Onze melk is te volgen van gras tot glas. Oftewel van gras tot in het pak kindervoeding, we weten exact wat er gebeurt. Zo is de Nederlandse kindervoeding extra veilig. Dat lijkt voor ons logisch maar in veel andere landen is dat niet zo.  Wereldwijd drinken de kinderen tot latere leeftijd speciale kindermelk (opvolgmelk) vanwege de goede samenstelling en veiligheid. Daarom staan er regelmatig Drentse boeren en hun koeien op de billboards langs de weg in grote steden zoals Hongkong. We discussieerden over de rol van Drentse melk voor gezonde kinderen wereldwijd in de toekomst. Tot onze verbazing is uit onderzoek gebleken dat kinderen in Azië die Friso kindervoeding drinken minder buikklachten hebben waardoor ze gemiddeld 20 minuten minder huilen per dag, dat is toch geweldig!

Bernd Hietberg

Meer blogs lezen?

Wij plaatsen geregeld nieuwe blogs op onze website. Benieuwd naar andere blogs?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief