Blog 'Een vrije zondagmorgen?' door Bernd Hietberg

Blog 'Een vrije zondagmorgen?' door Bernd Hietberg

Een vrije zondagmorgen?

Het was een zondagmorgen, om nooit te vergeten. Plotseling om 8 uur gaat de telefoon, collega belt, ‘ik heb 2 spoedgevallen tegelijk, kun je helpen’. Ze was onderweg naar een koe die de baarmoeder eruit had geperst na de bevalling. Een zeldzame complicatie, die verholpen kan worden door de baarmoeder terug te duwen na een ruggenprik. Dat is zo’n moment dat het fijn is om een collega om hulp te vragen als er nóg een spoedgeval is.

Natuurlijk kon ik wel een uurtje helpen, onder het mompelen van papa is even weg snelde ik naar de andere koe. Daar aangekomen bleek het kalf met baarmoeder en al gedraaid. De koe had buikpijn en wilde niet meer staan. De draaiing verhelpen lukt echter alleen als de koe staat! Met veel moeite konden we de koe van  700 kg met brede sjorbanden toch wat optillen en lukte het om alles terug te draaien. Omdat er nog geen ontsluiting was besloot ik nog even bij mijn collega te gaan kijken, 15 km verderop. Ze had de zware klus inmiddels geklaard met behulp van opgetrommelde buren van de boer.

Haar koe kreeg nog wat infuus waarna ik terug reed naar mijn patiënt, het kalf moest immers nog geboren worden. Omdat het inmiddels half 11 was, en er nog steeds geen ontsluiting was besloten we het kalf te verlossen via een keizersnede.  Ze weigerde nog steeds om te staan en zo worstelde ik, liggende met de knieën in de prut, samen met de boer het kalf via keizersnede uit de  koe.

Inmiddels bijna half 1, het uurtje helpen van collega was uitgelopen naar 4,5 uur, startte ik de auto en trapte het gas direct flink in om toch nog even wat sneller thuis te zijn, helaas, de motor stotterde na 100 meter al en gaf het op. Mijn trouwe Volkswagen liet me voor het eerst in de steek! Aangezien de ANWB het erg druk had, belde ik mijn garagehouder die me even kwam halen, fijne service.

Thuis aangekomen verontwaardigde blikken over mijn lange afwezigheid en de met modder, mest en bloed besmeurde kleren, wat heeft papa nu weer gedaan. De auto was een compleet nieuwe motor nodig, de veehouder was een half dag later in Zeeland, maar het kalf was fit en de koe is gaan staan. Tot op vandaag maakt ze het goed, en daar doe je het voor!

Bernd Hietberg

Meer blogs lezen?

Wij plaatsen geregeld nieuwe blogs op onze website. Benieuwd naar andere blogs?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief