Blog 'Nieuwe huis voor de koeien' door Bernd Hietberg

Blog 'Nieuwe huis voor de koeien' door Bernd Hietberg

Nieuw huis voor de koeien

Op een warme zomerdag kom ik bij een van onze veehouders voor een ernstig ziek kalfje. Terwijl we het kalfje van een infuus voorzien bewonderen we de nieuwe stal die gebouwd wordt. Om de koeien zo min mogelijk tot last te zijn heeft de veehouder ervoor gekozen de nieuwe stal over de oude heen te bouwen. Best ingewikkeld en duur bouwen, voor rust van de dieren en de schuilgelegenheid van de koeien bij slecht weer, heeft de veehouder dat er echter graag voor over.

Doordat de oude stal over de nieuwe heen gebouwd wordt kun je goed zien hoeveel groter de nieuwe stal is. Je zou verwachten dat in een grote stal veel meer dieren gehouden worden, maar dat is hier niet het geval.

In de jaren 80 was 50% van de woningen die gebouwd werden kleiner dan 70 m2. Tegenwoordig is nog geen 20% van de nieuwe woningen kleiner dan 70m2, terwijl het aantal grote gezinnen afneemt. Het is namelijk heerlijk om wat ruimer te wonen en ook goed voor je gezondheid. Voor koeien is dat ook zo. Was een ligbed van een koe in de jaren 80 circa 2.40 meter lang, tegenwoordig maken we ze meer dan 3 meter! In een nieuwe stal van 100 koeien bouwen de boeren tegenwoordig brede loop paden met milieu vriendelijke vloeren en meer dan 7 meter waterbakken met heerlijk koel bronwater. Kosten? Vaak meer dan 5000 euro per koe voor een comfortabele stal. Voor hetzelfde aantal dieren bouwen veehouders dus kostbare grotere stallen, omdat het heerlijk is voor de koeien en ook goed voor hun gezondheid en levensduur.

Er politieke partijen zijn die miljoenen euro’s van het belastinggeld aan moties en kamervragen (€3750 euro per vraag) stellen over de landbouw waaronder het verbieden van grote stallen, zonder zich er zelf goed in te verdiepen. Stallen zijn net als woningen. Een klein huis uit de jaren 80 kan zonder aanpassing niet voldoen aan nieuwe energie besparingen, vochtvrij- en onderhoudsvriendelijk zijn en comfortabel zijn om te wonen. Groot en nieuw betekent dus meestal milieu vriendelijk, duurzaam en diervriendelijk. 

Het kalfje blijft nog even een dagje aan het infuus en krijgt intensive care behandeling van de veehouder, lekker in de schaduw van de geïsoleerde nieuwe stal. En de koeien, die kijken uit naar hun nieuwe comfortabele verblijf.

Bernd Hietberg

Meer blogs lezen?

Wij plaatsen geregeld nieuwe blogs op onze website. Benieuwd naar andere blogs?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief