Natuurlijke vliegenbestrijding

Natuurlijke vliegenbestrijding

Vliegenoverlast aanpakken bij de bron, begin op tijd!

Na een succesvolle start, vorig jaar met natuurlijke vliegenbestrijding in de stal, geven we daar dit jaar een vervolg aan.

Naast de bekende mogelijkheden die er bestaan voor vliegenbestrijding, heeft de ervaring van een aantal veehouders binnen onze praktijk ons geleerd, dat ook natuurlijke vliegenbestrijding op het rundveebedrijf effectief en werkzaam is. Onderstaand een van onze veehouders die graag zijn ervaringen deelt over de natuurlijke vliegenbestrijding.

Tevreden veehouder verteld

Vliegen zorgen bij rundvee voor onrust, melkverlies en vervuiling van voer en water. Ook worden infecties door vliegen makkelijker overgedragen, denk aan crypto diarreee, coli en salmonella. De stalvlieg steekt ook echt en is daarom een plaag voor jezelf maar ook voor de koeien.

Hoe werkt het.

Door natuurlijke vliegenbestrijding pak je het aan bij de bron en kom je op plekken waar je chemisch niet bijkomt.

Door introductie van gekweekte roofvliegen in de ligboxenstal en sluipwespen in de strohokken wordt voorkomen dat de eitjes en larven van de vliegen zich kunnen ontwikkelen tot volwassen vlieg.

Het is belangrijk vroeg in het seizoen te beginnen met de introductie van beide vormen van bestrijding. Het beste is om hiermee half of eind maart te starten. De vliegen kunnen zich dan niet snel vermeerderen en de aantallen roofvliegen en sluipwespen groeien gelijktijdig met het aantal beschikbare eitjes en larven.

Potstal

Een potstal is heel geschikt voor de groei van vliegen en larven. Natuurlijke bestrijding is daarbij ook heel geschikt. Door het uitmesten af te stemmen op de levering van de rovers is de bestrijding het meest effectief. Wij adviseren uitmesten 1 week voor levering van de roofvliegen.

Om de overlast van vliegen in de zomer op uw bedrijf te beperken, bieden wij vanuit dierenartsenpraktijk hHet Drentse Hart natuurlijke vliegenbestrijding. Als dierenartsenpraktijk proberen wij een steentje bij te dragen in verbetering van de dierlijke leefomgeving en een bieden wij een duurzame oplossing aan. Bij deze bestrijding ontstaat geen resistentie en is een oplossing voor de steeds minder toegestane chemische middelen.

Zorgboerderij

Op plekken waar veel mensen werken in de stal zoals de jongvee afdeling maart ook op een kinderboerderij of zorgboerderij is de natuurlijke bestrijding een uitkomst om prettig te kunnen werken in de zomer.

Roofvliegen worden opgehangen boven de roosters in de ligboxenstal en vallen de maden aan in de mestkelders.

Sluipwespen worden uitgestrooid aan de rand van de strohokken en vallen hier de maden en poppen van de vliegen aan.

Roofvliegen en/of sluipwespen worden via een vast schema bij u op het bedrijf geleverd. Dit schema is zo samengesteld dat er in het begin van het seizoen wat vaker rovers worden gebracht en later minder frequent omdat de bestaande populaties aan sluipwespen en roofvliegen dan alleen nog maar op een voldoende sterk niveau gehouden moeten blijven.

Geïnteresseerd?

Bent u geïnteresseerd in de natuurlijke vliegenbestrijding en wilt u er meer over weten of bent u er al mee bekend en wilt u bestellen. neem dan contact op met de dierenartsenpraktijk voor meer informatie. Onze eigen veearts, Tjarda Sinnige, verteld u door middel van een filmpje een beknopte versie van de natuurlijke vliegenbestrijding.

Onze veearts verteld

Marjan Hulzebosch kan u verder helpen met informatie, advies, folders of prijzen.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief