Zomerwrang

Zomerwrang

Zomerwrang

Zomerwrang is een infectie van het uier die door de bacterie Arcanobacterium pyogenes wordt veroorzaakt. Deze bacterie tast het uierweefsel zeer ernstig aan, als het dier dit overleeft dan is het aangetaste kwartier niet meer geschikt voor melkproductie. De bacterie wordt overgedragen door vliegen die op de speenpunt van de koe gaan zitten.

Wanneer melkgevende dieren afwijkende melk hebben en duidelijk verschijnselen van klinische uierontsteking is het advies om een melkmonster te nemen voor bacteriologisch onderzoek en de temperatuur te meten van de koe. De textuur van de melk is dik, pusachtig en heeft vaak een typische stinkende geur. De behandeling bestaat uit het vaak leegmelken van het geïnfecteerde kwartier en meerdere dagen behandelen met penicilline in de nek en de uier. De uierontsteking bij droge koeien of jongvee is in de meeste gevallen veel ernstiger omdat deze vaak in een later stadium worden opgemerkt. Het dagelijks controleren van het jongvee en droge koeien is noodzakelijk in de vliegenperiode in het land maar ook in open stallen en in strohokken.

Preventie:

Het moet worden voorkomen dat de vliegen op de koeien gaan zitten en dus op de uiers en spenen van de koeien. Het advies is om oorflappen en/of pour-on middel over de rug te spuiten. Let op dat de werkzaamheid van deze vliegenbestrijding beperkt is en dat er in de nazomer vaak een extra behandeling noodzakelijk is.

Lees verder

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief