Adviesbrief hittestress

Adviesbrief hittestress

Voorkom hittestress, begin optijd

Al vanaf 21°C heeft een koe last van de warmte. Naast de temperatuur spelen de luchtvochtigheid en windsnelheid ook een rol: Hoe hoger de luchtvochtigheid en hoe lager de windsnelheid, hoe eerder een koe last heeft van hittestress. Deze stress kan zorgen voor verminderde voeropname en pensverzuring, met grotere kans op melkproductiedaling, uierontsteking en klauwproblemen. Het is vooral belangrijk dat jij jouw koeien afkoelt, daarnaast kunt u nog aanvullende maatregelen nemen.

Door de stress ontstaan er hoge gehaltes van cortisol in het bloed (dit is het stresshormoon), dit kan net als een verhoogde ademhaling een verschuiving in de zuur-base balans van de koe veroorzaken. Deze verschuiving zorgt voor onderdrukking van het immuunsysteem van de koe, waardoor het bestrijden van een infectie lastiger wordt. Tegelijkertijd zal door het warme en vochtige klimaat van de zomer de groei van bacteriën en dus ook van E-coli in de directe omgeving van de koe doen toenemen. Het is daarom van extra belang om tijdens de zomer de ligboxen goed schoon en droog te houden. Denk daarbij aan het meerdere malen per dag verwijderen van mest of natte plekken in de ligboxen en het losharken van de bovenste laag van het ligbed. Hierdoor kan het materiaal in de boxen beter drogen. Als extra in de zomer kun je de boxen eventueel instrooien met kalk, dit zorgt voor een daling van de infectiedruk.

Ook is het mogelijk om door middel van vaccinatie de afweer van de koe te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat vaccinatie met STARTVAC® de ernst van de klinische uierontstekingen aanzienlijk vermindert. Om jouw koeien te beschermen tegen ernstige E. coli infecties tijdens de komende warme (en hoog luchtvochtige) periode, is het van belang dat jij nu al begint met het plannen van jouw strategie voor deze zomer!

Voor meer informatie over de vaccinatie of andere maatregelen tegen hittestress bij jouw koeien kun je contact opnemen met Leen de Graaf,

Lees verder

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief