30% methaanreductie in de zuivelindustrie is mogelijk

30% methaanreductie in de zuivelindustrie is mogelijk

Drs. Joep Driessen, CowSignals Training company www.cowsignals.com

30% methaanreductie in de zuivelindustrie is mogelijk

Van 2,5 naar 5 lactaties en afkalven op 23 maanden heeft een grote impact op ons milieu. Samenvatting van een onderzoek door Tjeu van Duijfhuizen.

30% methaanreductie in de zuivelindustrie is mogelijk

Doelstelling onderzoek

Het doel van het onderzoek was bepalen hoeveel methaanreductie kan worden bereikt in de melkveehouderij, wanneer de gemiddelde levensduur van koeien wordt verlengd van 2,5e lactaties naar 5 lactaties en als de afkalfleeftijd wordt teruggebracht naar 23 maanden.

Resultaten

Voor het onderzoek zijn de resultaten van verschillende onderzoeken naar methaanproductie en voerefficiëntie verzameld.

De belangrijkste resultaten zijn:

- De methaanuitstoot per kg melk daalt naarmate de melkproductie van de koe stijgt, vanwege de verbeterde voerefficiëntie van de melkkoe.
- Koeien die 100.000 liter hebben gegeven laten een ander verloop van melkproductie zien dan de gemiddelde melkkoe in Nederland. Deze koeien beginnen met een lagere melkgift maar stijgen langer en harder, en geven meer lactaties melk.
- Oudere koeien hebben een verbeterde voerefficiëntie. Koeien die ouder zijn, hebben minder last hebben van kreupelheid, uierontsteking of andere ongemakken, waardoor de koeien efficiënter produceren. Ook groeien oudere koeien niet meer, waardoor deze al het opgenomen voer besteden aan de melkproductie. Aangenomen wordt dat de voerefficiëntie stijgt van
1,2, het gemiddelde nu in Nederland, naar 1,5 liter melk per kg droge stof opname.
- Doordat er een zeer sterk verband bestaat tussen de voerefficiëntie en de methaanproductie, vermindert de methaanproductie met een zelfde factor bij oudere koeien.
- De optimale afkalfleeftijd van melkvee is 23 maanden, terwijl het gemiddelde nu op 27 maanden ligt
- De methaanproductie uit de opfok stijgt logischerwijs wanneer de opfokperiode langer duurt.

Conclusie

Uit berekening kan worden geconcludeerd dat de methaanuitstoot door melkveekoeien wereldwijd met 32,78% kan worden teruggebracht. In Nederland, waar we al een gemiddelde lactatie hebben van 3,4, kan er een reductie worden
bewerkstelligd van 28,23%. Een reductie van 32,78% methaanuitstoot door melkvee, betekent een reductie van 3,5% van de totale methaanuitstoot ter wereld. Het is mogelijk om van een gemiddelde lactatie van 2,5 naar 5 te gaan. Het terugbrengen van de afkalfleeftijd van 27 naar 23 maanden is ook mogelijk. We bevelen aan om best management practices voor boeren te verspreiden. Dit kan worden bereikt door praktische kennis te verspreiden via boeken, video training en live training in CowSignals en YoungStock Signals.

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief