Hoe kunt u de duurzaamheid van uw bedrijf verbeteren
Duurzaamheid is een belangrijk item in de veehouderij. DAP Het Drentse Hart kan veehouders helpen met de productie van voedsel aan te laten sluiten op de behoefte van de maatschappij. Daarnaast is het landbouwhuisdieren team actief in het communiceren van werkzaamheden naar de consument. De praktijk werkt actief mee aan evenementen die op een positieve manier laten zien hoe goed en gezond de melkveehouderijsector is. Tevens is het belangrijk uit te leggen dat een goede prijs nodig is voor een veehouder om zijn vee goed te kunnen verzorgen en boer te blijven.
We zijn trots op onze mooie melkveebedrijven in Drenthe!
Een koe heeft gemiddeld zo'n twee lactaties nodig om zijn eigen opfok terug te verdienen. Als dierenarts en boer willen we dat onze koeien zo lang en zo gezond mogelijk leven. Dat doet de praktijk door te begeleiden in een goed opfok-, transitie-, lactatie- en klauwgezondheidsbeleid. Een lange levensduur van de melkkoeien zorgt ervoor dat het bedrijf duurzaam en rendabel is en blijft voor de toekomst. Onze veehouders zijn vaak familiebedrijven, die al generaties lang werken aan de toekomst van het bedrijf. Dat is pas duurzaam!

Een langere levensduur van je melkkoeien
Het verbeteren van de diergezondheid zorgt er voor dat er minder koeien afgevoerd hoeven worden. Bij een lagere afvoer zal de levensduur van de koeien toenemen. Hoe ouder de koeien gemiddeld worden, hoe kleiner het percentage van de tijd dat ze in opfok en dus niet productief zijn geweest. Dit levert zowel vanuit economisch als vanuit milieukundig oogpunt voordelen en dus duurzaamheidswinst op.
Het is daarbij wel belangrijk dat koeien niet alleen ouder worden, maar ook langer gezond blijven. Om deze reden zijn wij gestart met het 'Gezonde Koeien Beter Boeren' project. We willen de gezondheid verbeteren, zodat koeien langer meekunnen en u makkelijker kunt boeren. Ontdek wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen.
Nadruk op jongveeopfok
Goede opfok resulteert in goed ontwikkelde dieren die vlot kunnen kalven en zonder problemen aan de lactatie beginnen. Wij monitoren de resultaten van de vaarzen in onze praktijk en adviseren waar verbetering mogelijk is. Hoe kunnen we samen de jongvee opfok verbeteren? Dat is een vraag die we samen met 40 veehouders opgepakt hebben het afgelopen jaren. Door in studiegroepen van boerinnen de opfok van jongvee samen te verbeteren hebben we betere gezondheid en vaak ook betere groei bereikt. Studenten van het Van Hall hebben ons jongvee project gevolgd en het werkelijke gewicht van de kalveren gewogen om zo de groei per dag te berekenen.
Een student van de CAH in Dronten onderzocht het effect van weiden op de levensduur. Ook hebben we de Drentse jongvee-opfok avond georganiseerd waar de voorzitter van de LTO vakgroep kalverhouderij Piet Wisse de veehouders heeft bijgepraat over de hoge kwaliteit en het dierwelzijn van de Nederlandse kalverhouderij. In 2018 staat een samenwerking gepland tussen melkveehouderij en kalverhouderij in Drenthe.
