Biest bestralen in de aanpak tegen para tbc

Helaas waren wij genoodzaakt per 1 september 2019 te stoppen met het bestralen van biest.

Het is ons in de afgelopen jaren gelukt 16.187 liter biest te bestralen. En daar zijn we hartstikke trots op!

Lees hieronder hoe en waarom wij biest lieten bestralen:

Paratuberculose voorkómen door biest bestralen

Paratuberculose-positief, en nu?

Welke status heeft u voor Paratuberculose (para tbc)? Bij Para tbc hebben we helaas te maken met een hardnekkige bacterie die besmettelijk is en lang kan overleven. De zuiveloverganisaties verwachten van iedere veehouder afvoer van para tbc-positieve koeien. Heeft u ook één of meerdere para tbc-positieve koeien? Deze koe(ien) is/zijn wellicht al een poosje de bacterie aan het uitscheiden. Doordat para tbc zich pas na enige tijd (soms pas na jaren) laat detecteren en verschijnselen geeft, is dit een lastige ziekte om van vrij te worden. Daarom wordt ook gebruik gemaakt van status A, B of C. Het kan dan ook voorkomen dat u jaren status A heeft gehad en ineens naar status B gaat. Afvoer van deze positieve koeien biedt daarin de oplossing. Echter hoe voorkomt u dat uw kalveren besmet worden en later uitscheider gaan worden?

Biest bestralen

Het voeren van biest aan uw kalveren is essentieel voor een goede start. De goede antistoffen worden via de biest aan het kalf gegeven voor een sterk immuunsysteem. Helaas worden ook bacteriën, waaronder de para tbc bacterie, uitgescheiden via de biest. Wat wij als dierenartsenpraktijk daarom aanbieden aan veehouders is het bestralen van biest. Nieuwe infecties van para tbc voorkómen is daarbij het doel. Onze praktijk verzorgt sinds enkele jaren een gecombineerde biest bestraling. Dit gaat als volgt in zijn werk:

De biest wordt door de veehouder(s) naar onze praktijk gebracht in speciale flessen. Uw biest wordt door onze assistentes zorgvuldig verzameld. Vervolgens wordt de biest gecombineerd bestraald. Dit houdt concreet in dat wij eens per 2 à 3 maanden de verzamelde biest laten bestralen.

Bij een aantal bedrijven heeft dit reeds binnen enkele jaren geleid tot een succesvolle aanpak van para tbc!

Biest bestralen als onderdeel van de aanpak van paratuberculose (para tbc)

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief