Spijsverteringsstoornissen bij kalveren

Spijsverteringsstoornissen bij kalveren

Spijsverteringsstoornissen bij kalveren

Ferment 2.0

Ferment 2.0 is het aanvullende dieetvoeder op basis van pre- en probiotica dat aangepast is aan de gastro-intestinale pH. Zijn specifieke formulering is een belangrijk hulpmiddel dat efficiënt aan deze strijd kan deelnemen.
Het bevordert ook de GDG (gemiddelde dagelijkse groei) van het dier in het kader van goede veehouderijpraktijken.

Waarom?

  • - Om de fysiologische spijvertering te stabiliseren.
  • - Om de darmflora weer in evenwicht te brengen.
  • - Om de verteerbaarheid van biest en melk te optimaliseren.

Wanneer?

  • - Voor en tijdens het transport of het spenen (stress)
  • - Tijdens de biest- of melkopname
  • - Na een antibioticabehandeling (die de normale darmbacteriën verstoren)

Hoe?

  • - 15 gram (= 2 doseerlepels) ’s morgens en ’s avonds gedurende 1 tot 4 weken.

Samenstelling:

  • - De levende gevriesdroogde bacteriën. Enterococcus faecium & lactobacillus rhamnosus, om de maag-darmflora te onderhouden.
  • - Dextrose, voor de smakelijkheid en als energiebron.

Lactobacillus rhamnosus zorgt voor een lage pH dankzij de productie van (L+)-melkzuur. Hierdoor kan deze bacterie concurreren met pathogene alkaliserende bacteriën, met als gevolg dat de verteerbaarheid van de biest en de melk verbetert.

Vanaf dat de toediening van deze fermenten gestopt wordt, zal het aantal lactobacillen zeer snel verminderen, terwijl Enterococcus faecium stabiel zal blijven. Daarom is het interessant om Ferment 2.0 ononderbroken aan het kalf toe te dienen vanaf de biestopname (steriliteit van de darm bij de geboorte) totdat het kalf 3 weken oud is, aangezien er gedurende deze levensfase een verhoogd risico is op spijsverteringsproblemen.

  1. Het probioticum: Saccharomyces cerevisiae

Biergist heeft een veelzijdige rol in het spijsverteringssysteem:

  • - groei in de dunne darm van het kalf
  • - groei in de pens, als floracontrole
  • - bron van aminozuren, mineralen, spoorelementen + vitamine B12 & E
  • - resistent in een zuur milieu

  1. De prebiotica
  • - Om de goede bacteriën te stimuleren:

Fructo-oligosachariden (= FOS) worden exclusief gebruikt door probiotica zoals Enterococcus faecium, Lactobacillus spp. & Bacteroides spp., wat de intestinale ontwikkeling van deze probiotica bevordert.

  • - Om met pathogene bacteriën te concurreren:

Mannan-oligosachariden (= MOS) werken als een val voor E. coli. Zij bootsen de bindingsplaats (« mannose-bearing lectin ») van de darmcel na, wat de communicatie tussen E. coli en deze cel verhindert, de onmisbare etappe voor bacteriële groei en voor een mogelijke colibacillose.

Het bijzondere voedingsdoel van Ferment 2.0 is om de fysiologische spijsvertering te stabiliseren. Bijgevolg is dit een waardevol hulpmiddel in het beheer van een veehouderij in het algemeen en ook ter preventie van fysiologische stress bij het kalf. Bovendien is het complementair aan biest, melk en een andere volledige voeding, alsook aan orale rehydratie middelen indien deze nodig zijn.

Bron: https://www.ferment20.be/index_nl.html

Lees verder

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief