Rotkreupel bij het schaap

Gezonde koeien beter boeren

Kent u het initiatief ‘Gezonde Koeien Beter Boeren’ al?

‘Gezonde koeien beter boeren’ is een initiatief van Drentse melkveehouders en dierenartsenpraktijk Beilen. Samen gaan wij voor gezonde koeien die lang leven! Hoe wij dit doen?

Wie zijn wij? Wat zijn ervaringen van onze veehouders?
Rotkreupel

Rotkreupel bij het schaap

Wat is rotkreupel?

Rotkreupel bij het schaap is een ontsteking van de tussenklauwhuid. Rotkreupel wordt veroorzaakt door een samenspel van de twee bacteriën: Dichelobacter nodosusen Fusobacterium necrophorumDe aandoening is zeer besmettelijk voor andere schapen. Bij schapen met rotkreupel worden de klauwen langzaam ondermijnd en in het meest ernstige geval vindt er totale ontschoening van de klauw plaats. Dit is uiteraard erg pijnlijk. Kenmerkend voor de aandoening is dan ook dat schapen het liefst de klauwen ontlasten en daarom op hun voorknieën door het land grazen.

Behandeling van rotkreupel

Behandeling is een langdurig proces en begint met het verwijderen van eventuele dubbele zolen. Alle ondermijnde hoorn dient verwijderd te worden. Belangrijk is om gezonde schapen NIET te bekappen wanneer zij geen dubbele zool hebben. Wanneer een schaap met verder gezonde klauwen een dubbele zool heeft, gebruik dan altijd een schoon bekapmes om dit schaap te bekappen. Routinematig bekappen van schapen wordt namelijk in verband gebracht met rotkreupel. Dit komt vaak doordat er teveel hoorn weggehaald wordt, waardoor juist een ingang gevormd wordt voor de bacteriën. En doordat via het  bekapmes soms juist de bacteriën worden doorgegeven aan schapen met gezonde klauwen. Na bekapping moeten de schapen met rotkreupel door een stabad met bijvoorbeeld formaline. Insprayen met zinkpoeder is een goed alternatief. Nieuwste inzichten bieden een derde alternatief en dat is flossen met schone touwtjes en vervolgens de klauwen laten opdrogen door de schapen op een droge (betonnen) ondergrond te zetten. Het flossen maakt een zuurstofrijke omgeving, waar deze bacteriën slecht in kunnen overleven.

Bij ernstige infecties dienen de dieren behandeld te worden met antibiotica. Dit kan middel injectie, lokaal of een combinatie van beide.

Preventie van rotkreupel

Daarnaast kan er gevaccineerd worden. Schapen kunnen vanaf een leeftijd van 3 weken gevaccineerd worden. Er vindt een basis-vaccinatie plaats, waarna er na 2 weken een herhaling (booster) gegeven wordt. Vervolgens zijn de schapen tot 6 maanden tijd 'beschermd' tegen rotkreupel.

Voor vragen over vaccinatie en (bedrijfsspecifieke) behandeling van ernstig kreupele dieren, kunt u contact opnemen met onze praktijk.

Wilt u meer informatie over geiten en schapen?

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief