Q-koorts bij schapen en geiten

gezonde koeien beter boeren

Kent u het initiatief ‘Gezonde Koeien Beter Boeren’ al?

‘Gezonde koeien beter boeren’ is een initiatief van Drentse melkveehouders en dierenartsenpraktijk Beilen. Samen gaan wij voor gezonde koeien die lang leven! Hoe wij dit doen?

Wie zijn wij? Wat zijn ervaringen van onze veehouders?
gezonde koeien beter boeren

Q-koorts bij schapen en geiten

Wat is Q-koorts?

Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Bij schapen en geiten geeft deze aandoening over het algemeen weinig klachten, behalve een enkele abortus. Als zoönose speelt deze ziekte een grotere rol. Een zoönose is een ziekte die van dier op mens overgebracht kan worden. Dit betekent dat wij als mens helaas ook Q-koorts kunnen krijgen. Bij mensen kan de Q-koorts bacterie een longontsteking veroorzaken en overgaan in meer chronische klachten. Het risico op besmetting is het grootst tijdens het aflammerseizoen, omdat de bacterie dan in grote hoeveelheden via het vruchtwater en de vruchtvliezen wordt uitgescheiden.

Preventie van Q-koorts

Om te voorkómen dat uw schapen en/of geiten de Q-koorts baterie krijgen en vooral uitscheiden, kunt u uw dieren vaccineren. De vaccinatie start met een basis-vaccinatie die na een maand wordt herhaald. Vervolgens dient u uw dieren jaarlijks te vaccineren om ze te blijven beschermen.

Verplichte vaccinatie voor bedrijven met publieke functie

Voor schapen- en/of geitenhouders met een publieke functie is het door de overheid verplicht gesteld te vaccineren tegen Q-koorts. Plaatsen met een publieke functie zijn bijvoorbeeld zorgboerderijen, schaapskooien, educatieboerderijen en kinderboerderijen.

Voor vragen over de Q-koorts vaccinatie, het diagnosticeren van Q-koorts en/of voor het maken van een afspraak, kunt u gerust contact opnemen met onze praktijk.

Wilt u meer weten over schapen en geiten?

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief