Myiasis (maden) bij schapen en geiten

Gezonde koeien beter boeren

Kent u het initiatief ‘Gezonde Koeien Beter Boeren’ al?

‘Gezonde koeien beter boeren’ is een initiatief van Drentse melkveehouders en dierenartsenpraktijk Beilen. Samen gaan wij voor gezonde koeien die lang leven! Hoe wij dit doen?

Wie zijn wij? Wat zijn ervaringen van onze veehouders?
gezonde koeien beter boeren

Myiasis (maden) bij schapen (en geiten)

Wat is myiasis (maden)?

Myiasis of maden bij schapen (en soms geiten of runderen) wordt veroorzaakt door de blauwgroene vlieg. Deze vlieg ligt eitjes in de vacht van schapen, waarna er larven uitkomen. Deze larven eten letterlijk de huid en het vlees van het schaap op. De beschadigingen trekken weer nieuwe vliegen aan, die opnieuw eitjes leggen. Dit kan razendsnel gaan!

Wanneer krijgen schapen maden?

Wanneer dieren last hebben van diarree/dunne mest of bijvoorbeeld een baarmoederontsteking, wordt de achterhand vuil wat snel vliegen aantrekt. De meeste problemen doen zich voor in juli en augustus, omdat dan de omgevingstemperatuur hoog is. Schapen die myasis hebben, schuren aan en bijten naar de aangedane plekken. Indien het ernstig is, worden dieren sloom, eten ze niet meer en gaan ze snel achteruit. Wanneer de wol opzij getrokken wordt, zijn er wonden te zien met vaak grote aantallen maden daarin.

Behandeling van maden

Behandeling bestaat uit het wegknippen of scheren van de wol rondom de aangedane plekken en dieren te wassen met een speciaal middel.

Preventie van maden

Preventief kunnen de dieren met een pour-on worden behandeld. Dit geeft tot 16 weken bescherming.

Voor vragen over maden en/of myiasis kunt u contact opnemen met onze praktijk.

Wilt u meer informatie over geiten en schapen?

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief