Veeartsen bezorgd over stikstofplan van Schouten.
Veeartsen bezorgd over stikstofplan: 'Koeien krijgen te weinig eiwitten.
Meer dan 70% van de rundvee-dierenartsen verwachten “ernstige gevolgen” voor de gezondheid van melkvee, als de eiwitnorm (stikstofplan) van Schouten die ze dit najaar in wil voeren door het kabinet worden overgenomen. Dat blijkt uit een landelijke enquête van de beroepsvereniging van dierenartsen. Het aanpassen van het runderdieet, is één van de mogelijkheden om de uitstoot van stikstof bij de veestapel te verminderen.
Runder-rantsoen
Op het spreekwoordelijke bordje van de koe ligt voor driekwart ruwvoer (gras, graskuil, hooi en mais) en voor een kwart krachtvoer. Met het krachtvoer kan de boer ervoor zorgen dat de koe meer of minder energie of eiwitten binnenkrijgt, net wat de koe nodig heeft. Volgens minister Carola Schouten van landbouw krijgt melkvee “over het algemeen meer eiwit dan het dier nodig heeft”. Het kabinet wil daarom een eiwitarm dieet voorschrijven. Want hoe minder de koe eet, hoe minder eruit komt en op die manier kan worden bespaard op stikstof-uitstoot.
Eitwitarm
De dierenartsen zijn bang dat koeien sneller ziek en minder vruchtbaar worden. “Je krijgt vervetting van de koeien wat kan leiden tot langdurig gezondheidsproblemen”, zegt de Drentse dierenarts Bernd Hietberg. “Eiwittekorten leiden bij koeien tot een verminderde weerstand en vruchtbaarheid.” In de voorstellen staat dat de hoeveelheid eiwitten moet worden gemaximeerd. “Dan kan je dus niet meer het dieet van de koe bijsturen, eiwit bijvoeren kost geld, dat doet een boer alleen wanneer de koe het nodig heeft” zegt Hietberg.
Een gevolg is ook dat kalveren minder vitaal zullen zijn wanneer het eiwitgehalte in het dieet van drachtige koeien te laag is en verslechtering van de biestkwaliteit.
Uitstel
De plannen over een verplicht eiwitarm runderdieet komen al uit 2012, maar zijn door de laatste ontwikkelingen in de stikstofcrisis opnieuw actueel geworden.
Naar aanleiding van de enquête heeft de beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD aan de Tweede Kamer gevraagd om voedingsexperts en dierenartsen te betrekken bij de plannen. Ook vragen ze om nieuw onderzoek naar de effecten van nieuwe stikstofregels op de gezondheid en het welzijn van de veestapel. Met het vakmanschap van de boer en technieken kan de benutting van eiwit verbeterd, zonder dat het dierwelzijn aangedaan wordt.