Lebmaag rechts, waarom veel ernstiger dan links?

Lebmaag rechts, waarom veel ernstiger dan links?

Lebmaag rechts, waarom veel ernstiger dan links?

In alle lactatie stadia kan soms een lebmaag verplaatsing naar rechts ontstaan. De koe stopt met herkauwen en de productie zakt flink, de koe wordt meestal erg sloom en koud. Bij een rechtse lebmaag verplaatst de lebmaag zich niet alleen omhoog maar er ontstaat ook een draaiing, met als gevolg ernstige verstoring van de vochtbalans, elektrolyten en pH van de maag en het bloed. Wanneer afgewacht wordt i.p.v. vlot ingrijpen kunnen er drie problemen ontstaan:

- De lebmaag is zo opgerekt dat de spierkracht er blijvend uit is met als gevolg dat de koe niet meer op gang komt.

- Soms ‘ploft de lebmaag’ voordat we erbij zijn.

- Koe wil nooit meer overeind of ploft tijdens de operatie.

Alle drie betekent uiteindelijk verlies van een koe, dat is echt hartstikke zonde want dit is operatief heel goed op te lossen. Het ‘luisteren van een lebmaag rechts’ is soms wel lastig omdat het geluid van gassige darmen en gas in de blinde darm hetzelfde geluid kan geven.

1e figuur: De vreetactiviteit van een koe die een lebmaag rechts ontwikkelde in korte tijd rond 1 oktober en wel vlot geopereerd werd (rode balkjes), de koe is al 200 dagen in lactatie maar kwam desondanks opnieuw tot de productie van 18 kg melk daags.

2e figuur: Koe die in droogstand lebmaag rechts ontwikkelde kort voor afkalven en binnen een halve dag nadat ze stopte met eten geopereerd werd.

Lebmaag rechts, waarom veel ernstiger dan links?

Tweede figuur zie je een koe die in droogstand lebmaag rechts ontwikkelde kort voor afkalven en binnen een halve dag, nadat ze stopte met eten, geopereerd werd.

Lees verder

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief