Plan van aanpak succesvol gebleken' over kalversterfte

Dierenarts Marjan de Vos in de Nieuwe Oogst (april 2019) over kalversterfte en het KalfOK systeem

'Plan van aanpak succesvol gebleken'

11 april 2019 Nieuwe Oogst

Een voorbeeld van locale initiatieven die zijn ontwikkeld om het kalversterftepercentage terug te dringen, is het project 'Succes factoren kalveren afleveren', van de LTO Noord-afdeling Noord-Drenthe.

Geschreven door Erik Colenbrander

Dit project vindt plaats in samenwerking met het regionale AOC Terra-onderwijs en dierenartsenpraktijk Beilen. Dierenarts Marjan de Vos presenteerde de conclusies van het project.

De Vos is hoopvol over de mogelijkheden om kalversterfte terug te dringen, waarbij de monitoring van het sterftecijfer een belangrijke rol speelt. Dit kan via het KalfOK-systeem, maar DAP Beilen hanteert ook al vijf jaar een eigen benchmark, waarmee veehouders onderling anoniem kunnen vergelijken.

'Sinds KalfOK is gestart, heeft zo'n 4 procent van de aangesloten melkveehouders met ons een plan van aanpak opgesteld, omdat het sterftepercentage was opgelopen naar 20 procent', zegt de dierenarts.

'Ik noem als voorbeeld een bedrijf waar het rotavirus wijdverspreid aanwezig bleek. Door werk te maken van optimalisatie van het biestmanagement, steeg de weerstand van de kalveren. Dit hebben we met bloedonderzoek aangetoond', vervolgt De Vos.

'Al op jonge leeftijd starten met water en krachtvoer, huisvesting in kleine groepen en leeftijdsverschillen binnen de groepen van maximaal 3 weken heeft ook geholpen. Het succes was ook te danken aan bewustwording van het belang van biestmanagement bij het personeel'.


Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief