Familie Jobing wil met eigen opfok graag opschalen

Familie Jobing wil met eigen opfok graag opschalen

Familie Jobing wil met eigen opfok graag opschalen

Melkvee- en akkerbouwbedrijf Jobing-Buurman begon in 2020 met een melktap en vleesvee. De verkoop van Hereford- en Black Angus-vlees liep direct goed.

Het verkoopstalletje met melktap aan de weg maakt meteen duidelijk dat de familie Jobing-Buurman graag contact heeft met consumenten. “We promoten hoe goed wij in Nederland voedsel produceren”, vertelt Alie Jobing. “Tijdens rondleidingen op ons bedrijf merken we steeds weer hoe weinig burgers weten van de landbouw. Ik leg ze graag uit waar ons eten vandaan komt en hoe wij dat op ons bedrijf doen.”

In augustus 2020 kocht de maatschap een tweedehands melktap om melk aan huis te verkopen. Aanleiding hiervoor was dat buren graag verse melk kwamen halen, maar ze Alie niet steeds wilden storen in haar werkzaamheden. “De melktap kunnen ze zelf bedienen, dat werkt erg handig en de klandizie is verder gegroeid. Van het een kwam het ander.”

Hereford en Black Angus

Uit onvrede over geïmporteerd Argentijns en Iers rundvlees in Nederlandse supermarkten, gingen de maten het ondereind van hun veestapel vanaf 2020 kruisen met Black Angus. De maten willen zelf een betere kwaliteit rundvlees produceren dan dat er gemiddeld in de supermarkt ligt. “Onze nuka-stiertjes gaan uiteindelijk grotendeels als kalfsvlees naar het buitenland, terwijl hier in de supermarkt vaak een mindere kwaliteit rundvlees ligt.” In december 2020 kon de maatschap elf Hereford-koeien en -stieren kopen van een collega en al direct rundvleespakketten verkopen. In 2021 zijn in totaal elf runderen geslacht, enkele Black Angus kruislingen en enkele Hereford-koeien en -ossen.

Burgers weten weinig van landbouw, bijvoorbeeld dat er verschil is tussen rundvlees van vleesvee en van melkvee

Het vleesvee loopt jaarrond buiten. In de winter staat de Hereford-stier in een apart hok binnen en het jongvee in de stal met droge koeien. Het melkvee is gehuisvest in een andere stal met twee A4-melkrobots van Lely. “We houden het vleesvee extensief. Ze hebben weinig nodig en doen het goed op gras in het natuurterrein. We voeren met een emmer af en toe wat losse mineralen bij en in de winter wat hooi. Het jongvee op stal vreet met het droge koeienrantsoen mee, aangevuld met natuurhooi.” De meeste koeien kalven in mei af. “We hebben eerst even gekeken hoe het gaat, maar dat gaat in de wei zonder hulp ook prima. Met vleesvee hebben we minder werk dan met melkvee, dat veel meer dierhandelingen vraagt.”

Maatschap Alie Jobing-Buurman (49) en Jans Jobing (52) heeft in Grolloo (Dr.) een gemengd melkvee- en akkerbouwbedrijf. Op de foto met zoons Mark (20) en Arjen (16).

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief