Familie Jobing wil met eigen opfok graag opschalen
Familie Jobing wil met eigen opfok graag opschalen
Melkvee- en akkerbouwbedrijf Jobing-Buurman begon in 2020 met een melktap en vleesvee. De verkoop van Hereford- en Black Angus-vlees liep direct goed.
Het verkoopstalletje met melktap aan de weg maakt meteen duidelijk dat de familie Jobing-Buurman graag contact heeft met consumenten. “We promoten hoe goed wij in Nederland voedsel produceren”, vertelt Alie Jobing. “Tijdens rondleidingen op ons bedrijf merken we steeds weer hoe weinig burgers weten van de landbouw. Ik leg ze graag uit waar ons eten vandaan komt en hoe wij dat op ons bedrijf doen.”
In augustus 2020 kocht de maatschap een tweedehands melktap om melk aan huis te verkopen. Aanleiding hiervoor was dat buren graag verse melk kwamen halen, maar ze Alie niet steeds wilden storen in haar werkzaamheden. “De melktap kunnen ze zelf bedienen, dat werkt erg handig en de klandizie is verder gegroeid. Van het een kwam het ander.”
Hereford en Black Angus
Uit onvrede over geïmporteerd Argentijns en Iers rundvlees in Nederlandse supermarkten, gingen de maten het ondereind van hun veestapel vanaf 2020 kruisen met Black Angus. De maten willen zelf een betere kwaliteit rundvlees produceren dan dat er gemiddeld in de supermarkt ligt. “Onze nuka-stiertjes gaan uiteindelijk grotendeels als kalfsvlees naar het buitenland, terwijl hier in de supermarkt vaak een mindere kwaliteit rundvlees ligt.” In december 2020 kon de maatschap elf Hereford-koeien en -stieren kopen van een collega en al direct rundvleespakketten verkopen. In 2021 zijn in totaal elf runderen geslacht, enkele Black Angus kruislingen en enkele Hereford-koeien en -ossen.
Burgers weten weinig van landbouw, bijvoorbeeld dat er verschil is tussen rundvlees van vleesvee en van melkvee
Het vleesvee loopt jaarrond buiten. In de winter staat de Hereford-stier in een apart hok binnen en het jongvee in de stal met droge koeien. Het melkvee is gehuisvest in een andere stal met twee A4-melkrobots van Lely. “We houden het vleesvee extensief. Ze hebben weinig nodig en doen het goed op gras in het natuurterrein. We voeren met een emmer af en toe wat losse mineralen bij en in de winter wat hooi. Het jongvee op stal vreet met het droge koeienrantsoen mee, aangevuld met natuurhooi.” De meeste koeien kalven in mei af. “We hebben eerst even gekeken hoe het gaat, maar dat gaat in de wei zonder hulp ook prima. Met vleesvee hebben we minder werk dan met melkvee, dat veel meer dierhandelingen vraagt.”
Maatschap Alie Jobing-Buurman (49) en Jans Jobing (52) heeft in Grolloo (Dr.) een gemengd melkvee- en akkerbouwbedrijf. Op de foto met zoons Mark (20) en Arjen (16).
Mals rundvlees
De afzet van het rundvlees liep in 2021 al direct goed. De maatschap is nog maar een jaar bezig, maar heeft toch al een vaste klantenkring opgebouwd. Voornamelijk via hun Facebook-pagina. “Ik heb nu een applijst met 100 vaste klanten, aan wie we hoofdzakelijk vleespakketten van 10 kilo verkopen. Hierin zitten verschillende onderdelen. De meeste klanten vinden dat fijn en voor ons werkt dat efficiënter dan losse onderdelen verkopen.”
Vertellen hoe je werkt, levert veel begrip en goodwill op
Klanten kunnen bestellingen doorgeven en op basis daarvan besluit Jobing om weer een rund te laten slachten.” Vorig jaar zijn elf dieren (koeien en gekochte Hereford-ossen) geslacht bij een ambachtelijke slager in Lemele, die de karkassen ook heeft uitgesneden. Het karkasgewicht varieert van 350 kilo tot 480 kilo voor een Hereford-koe van 2 tot maximaal 6,5 jaar oud. “Oudere Herefords zijn veel zwaarder dan jongere dieren. Het voorverpakte en diepgevroren rundvlees halen we zelf op. Een deel van dit vlees leveren we direct aan klanten of zij komen het ophalen, nadat ik ze heb ingeseind. Een deel slaan we op in aantal diepvrieskisten.” De reacties van de klanten zijn overwegend positief. “Ze doen bijna allemaal herhalingsaankopen, omdat ze erg tevreden zijn over de kwaliteit van het geleverde vlees. Het gemarmerde Hereford-vlees is bijzonder mals. Onze klanten waarderen de malsheid en smaak heel erg. Ook zien ze geen vochtverlies in de pan.”
In de zomer houdt Alie rondleidingen voor gezinnen die in de regio recreëren. Bij hun ‘Melktap Grolloo’ kunnen ze verse koemelk proeven.
Verder uitbouwen
Tot dusver is de vleesveehouderij nog kleinschalig, maar de familie Jobing wil met eigen opfok graag verder opschalen. Voor een deel via natuurlijke dekking met de eigen Hereford-stier en deels via KI. In de zomer trekt de huisverkoop ook veel toeristen, die in de omgeving verblijven. Het Drentse bedrijf biedt betaalde rondleidingen aan, waarvoor veel animo is. “Het zijn vaak gezinnen die het erg leuk vinden om te leren over voedselproductie. Vertellen hoe je werkt, levert veel begrip en goodwill op. Dat kun je beter doen dan gaan protesteren in Den Haag.”
Gemiddeld brengt het rundvlees € 14,50 per kilo op. “Daar moeten de kosten van aankoop van Herefords en van opfok, KI en slachten nog vanaf.” Eventuele opvolging van het bedrijf is nog niet duidelijk, maar zowel dochter Laura (22) als zoons Mark (20) en Arjen (16) volgen een agrarische opleiding. “Voorlopig blijft melkvee onze core business, net als de akkerbouw. We gaan het wel zien welke kant het in de toekomst op gaat. Eerst maar eens rustig kijken hoe de rundvleestak zich verder ontwikkelt.”
