Kalversterfte omlaag brengen

Tweeling dracht bij koeien en kalversterfte

Het gaat goed met de kalversterfte, berichtte De Veeteelt onlangs. Maar als je het onderzoek goed bekijkt, ligt de sterfte nog steeds boven de 12%. De sterfte betreft vooral doodgeboren kalveren en sterfte tot 14 dagen.

Uiteraard zijn er de bekende pechgevallen waar weinig aan te doen is, zoals een koe die op haar eigen kalf gaat liggen, een kalf in het vlies, zwaar kalvende koe of een aangeboren afwijking.

Invloed op kalversterfte
Waar kunnen we wel wat aan doen? We hebben navraag gedaan bij de onderzoekers naar de rol van tweelingdrachten. Uit het onderzoek bleek dat tweelingdrachten 2,5x meer kans hebben op sterfte dan eenlingdracht. We komen regelmatig tegen dat dit ook grote invloed heeft op de KalfOK score. Vaak zijn dit ook koeien waar na het afkalven onze hulp voor ingeschakeld wordt. Alhoewel het opknappen van een zieke koe ons voldoening in het werk geeft, werken wij het liefst preventief mee aan het gezond houden van de dieren. Iedere zieke koe geeft immers ook melkverlies, dit is negatief voor de vruchtbaarheid en geeft kans op afvoer. Wij zullen zeker niet alle tweelingdrachten ontdekken, maar hebben ons voorgenomen met deze informatie zelf weer extra goed op te letten bij drachtcontroles of meerlingdrachten.

Registratie van de tweeling koe
We hebben getracht een instructie voor tweelingdrachten op te stellen. Ook hebben we contact opgenomen met leveranciers van management programma’s of ingesteld kan worden wanneer de koe drachtig is van een tweeling. Bij de meeste systemen blijkt het mogelijk om bij het invoeren van de drachtdiagnose een opmerking te maken die terug te zien is op de lijst van afkalven/droogzetten. Lely zuidwolde vond het zo interessant dat ze er een instructie van gemaakt hebben voor Lely klanten. Bij Cowmanager gaan ze n.a.v. onze opmerking nadenken over een signaal functie voor tweelingkoeien. Bij Uniform Agri is het van belang dat het vinkje bij instellingen goed staat: ‘opmerkingen bij voortplanting’, om dit in te kunnen vullen en terug te vinden. Wanneer de koe goed opvalt in jouw kalender, management systeem of robot, kun je maatregelen nemen. Kortom: registratie is heel belangrijk!

Geen kalverdiarree geeft minder kalversterfte, maar vooral veel meer werkplezier
Kalveren die niet drinken door diarree is een grote ergernis, kost erg veel tijd en is tevens de grootste oorzaak van sterfte van de levend geboren kalveren. Onze ervaring is dat goede kwaliteit en reinheid van de biest, een strak voerprotocol en hygiëne de sterfte meestal terug kan brengen naar <5% pechgevallen. Daarnaast helpt het om een goed protocol voor de kalfjes te maken in samenwerking met de dierenarts. Vaccinatie voor ‘superbiest’ is een uitkomst wanneer coli, rota of corona de oorzaak is van de diarree.
Klik hier voor de ervaringen van Henk Westerhof met superbiest.

Met minder diarree bij de kalveren, één of twee meer fitte tweelingkalveren en fitte tweelingkoeien, zou het toch moeten lukken de kalversterfte en tegelijk de vervanging van koeien, in ieder geval een procentje te verbeteren. Meer plezier in het werk! #samensterk

Beter score op Koedata of KalfOK?
Wil je dat wij meekijken om Koedata en KalfOK scores te verbeteren? Zet dan de meekijk functie aan die beheert wordt door Veeonline. Binnen 1 minuut is het geregeld: Klik hier voor het aanzetten van de machtiging DAP.

Klik hier voor onze adviesbrief betreffende tweelingdracht.

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief