Het bloed (Clostridium perfringens)

gezonde koeien beter boeren

Kent u het initiatief ‘Gezonde Koeien Beter Boeren’ al?

‘Gezonde koeien beter boeren’ is een initiatief van Drentse melkveehouders en dierenartsenpraktijk Beilen. Samen gaan wij voor gezonde koeien die lang leven! Hoe wij dit doen?

Wie zijn wij? Wat zijn ervaringen van onze veehouders?
gezonde koeien beter boeren

"Het bloed" (Clostridium perfringens)

Wat is "Het bloed" (Clostridium perfringens)?

"Het bloed”, ook wel 'enterotoxaemie' genoemd, is een ziekte bij schapen en geiten die wordt veroorzaakt door een Clostridium perfringens bacterie. Lammeren die deze ziekte krijgen, worden vaak plotseling dood gevonden en het betreft vaak juist de grootste lammeren uit de koppel. Dit komt doordat deze lammeren vaak de lammeren zijn die het hardst groeien en het meeste eten. Door de vele voedingsstoffen die zij opnemen, komt er als het waren een overgroei van deze Clostridium bacterie in hun darmen en neemt deze bacterie de overhand. De bacterie geeft in grote hoeveelheden gifstoffen af waar het lam erg ziek van wordt/aan overlijdt. 

Behandeling en preventie van "Het Bloed"?

Doordat dieren zo plotseling doodgaan, is het haast niet mogelijk om deze dieren te behandelen. Wel kunt u uw lammeren tegen deze ziekte laten vaccineren. Hiervoor krijgen ze 2 keer een basis-vaccinatie. De eerste vaccinatie kan vanaf een leeftijd van 3 weken. De tweede enting vindt 4-6 weken na de eerste vaccinatie plaats (booster). Deze vaccinatie beschermt tevens tegen zomerlongontsteking!

Voor vragen over deze vaccinatie kunt u contact opnemen met onze praktijk.

Wilt u meer weten over schapen en geiten?

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief