Studenten brengen koe geluk

Studenten brengen koe geluk
100%
min
100%

Studenten brengen koe geluk

Een collega bemachtigde kaartjes voor het geweldige Shakespeare theater in Diever en zo zou ik alleen even 3 uurtjes de telefoon overnemen op een zaterdagavond. Het is al laat als een boer belt voor koe Johanna met een buik zo rond als een voetbal. Net op het punt dat je denkt, ik ga eens een nachtje goed slapen.

Bij aankomst staat er een groep studenten nieuwsgierig bij het hok met een biertje in de hand. Het blijkt een Wageningse studentenvereniging die een weekendje weg zijn naar de boerderij. Zo fijn dat je nu weer iets kunt organiseren voor een groep of vereniging! Het is niet zo duidelijk wat de koe heeft, maar de ernstige zorgen van de boer zijn wel terecht. De buik is zo opgeblazen dat ademhaling al moeilijk wordt. Terwijl de studenten verwachten dat ik na twee rondjes rond de koe wel met een interessante diagnose komt breekt het zweet een beetje uit, ik heb echt geen idee. Misschien is er een darm gedraaid, met meer dan 30 meter dunne darm is wel heel ingewikkeld om operatief op te lossen bij een koe. Ik bereid de omstanders voor op een slechte afloop ondanks hun gezellige aanwezigheid.

In overleg met de boer besluiten we de buik operatief te openen in de hoop iets aan te treffen wat op te lossen is. Na een half uurtje is de buik open en tref ik maaginhoud aan los in de buik. Een doorgebroken maagzweer. Zo goed en kwaad als het kan probeer ik het te repareren en met een zware pijnstiller en een kuur als nabehandeling is de conclusie dat de koe wel veel geluk moet hebben om daar niet erg zien van te worden. Zo werd het niet alleen voor de studenten maar ook voor mijn een kort nachtje.

Zowel de boer als de studenten houden het hele weekend Johanna nauwlettend in de gaten en ik krijg regelmatig updates. Als na 36u Johanna de draad weer op pakt, eet, loopt en herkauwt durven we voorzichtig te juichen. Zowel de boer als ik geven eerlijk toe dat we het eigenlijk niet zagen zitten maar door de aanwezigheid van de studenten de koe toch net wel die kleine kans wilden geven die we anders misschien niet gedaan hadden. En zo werden de studenten uiteindelijk het geluk van de koe. Zo blijkt, in het hart van elke moeilijke uitdaging ligt een kans.

Bernd Hietberg

Dierenarts bij Het Drentse Hart

Lees verder

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief