Blog 'Slim kiezen voor het leukste weekend programma' door Bernd Hietberg

Blog 'Slim kiezen voor het leukste weekend programma' door Bernd Hietberg

Slim kiezen voor het leukste weekend programma

In het weekend is het als kind een sport om het leukste programma uit te kiezen. Gaan we samen iets leuks doen, kan ik met mama leuke dingen doen of is er met papa wat te beleven, en wie zou er dan mee mogen?

Als het een kindveilige plek is en de veehouder heeft er geen bezwaar tegen mogen ze om de beurt wel eens mee, met de belofte dat ze zich goed gedragen. Het was op een zondagmorgen dat onze dochter heel nieuwsgierig was naar een kat. Het oude beestje had een ongeluk gehad en was niet meer te redden.  Ik vroeg mijn dochter netjes in de dierenartsenkamer te blijven wachten met wat papier en een pak stiften (vaak is dat genoeg voor een flinke kleur en knutsel partij). Bij de administratie aan de balie na de euthanasie kwam ze aangelopen met een tekening voor de verdrietige eigenaar. Die hield het toen helemaal niet meer droog. Soms gaan er dieren dood en grote mensen kunnen ook heel verdrietig zijn, dat begrijpt een kind beter dan je zou verwachten.

Na deze emotionele gebeurtenis reden we naar een koe met melkziekte. Dat is een tekort aan calcium rond de geboorte waardoor de koe spierzwakte heeft, niet levensbedreigend, maar ze is wel hulp nodig. Daar aangekomen zat de veehouder net aan de koffie, die konden wij niet afslaan. Met een groot glas ranja en koek die veel lekkerder was dan de koekjes thuis, prinsheerlijk, besloot mijn dochter dat ze duidelijk de goede keus had gemaakt om met papa mee te gaan.

Er bleken kittens geboren op de boerderij. Daarop besloot ze bij de boerin achter te blijven ‘papa kan de koe ook wel even zonder mij beter maken’. Ik liep met de boer achter naar het land, waar de koe lekker in het gras lag te wachten, we gaven de koe infuusvloeistof en een paar XL tabletten. Door de kinderen herkend als stoepkrijt, daar lijken ze wel wat op. Deze bevatten ondersteunende elektrolyten.

Bij terugkomst op de boerderij bleken de kittens inmiddels tam gemaakt en ze had kennis gemaakt met een echte schildpad. Hoe leg je een kind uit dat je niet ieder dier van de boerderij mee kunt nemen naar huis? Met nog wat tabletten als nabehandeling achtergelaten, reden we bijna 2 uur later terug naar huis. De boerderij, absoluut de mooiste plek voor kinderen om te zijn.

 

Bernd Hietberg

Meer blogs lezen?

Wij plaatsen geregeld nieuwe blogs op onze website. Benieuwd naar andere blogs?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief