Oude koe Wietske 955 verrassing van de stal

Wietske 955

Oude koe Wietske 955 verrassing van de stal

Blog

Mei, 2020 Koe Wietske 955 blijkt 12 jaar later verrassend goed

Op een donderdagochtend loop ik samen met een veehouder achter de koeien langs. De dames staan netjes op een rij aan het voerhek, nog even een hapje kuil te eten voordat ze de wei in gaan. Ik kom maar af en toe op deze boerderij. Dat komt omdat de meeste boeren een vaste preventieve check up doen van hun dieren iedere 2, 3, 4 of 6 weken. Bij deze boerderij komt normaal gesproken collega Tjarda voor deense begeleiding, maar vanwege de zwangerschap mag ik de check-up een paar keer overnemen.

Al bij de tweede koe is het raak. Het betreft de 12 jaar oude mooie koe die onlangs haar 100.000ste liter melk gaf. Een grijs geworden koe, maar de glans van haar haarkleed geeft aan dat ze nog goed fit is. Stevig en sterk gebouwd, echt een koe waar je voor aan de kant gaat. Het heeft even geduurd maar 200 dagen na haar vorige kalfje is het toch gelukt, ze is weer drachtig! Een vreugdekreet van de veehouder, wat mooi dat dit gelukt is.

Een paar koeien verder vraagt de boer of ik het dier herken. Het kraakt in mijn hoofd, was het een keizersnede, wat het een koe waarvan ik dacht dat ze het niet ging redden, had ik een foutje gemaakt misschien, bij deze weet ik het even niet meer. De veehouder verteld dat ik haar pootje als kalf gegipst heb, toen het gebroken was. Ik kan het me heel vaag herinneren. Omdat ik aan mijn eigen geheugen begin te twijfelen, vraag ik voorzichtig wanneer dat was. ‘Volgens mij toen je hier de eerste keer was, net na je afstuderen’. Dat is inmiddels bijna 12 jaar geleden!

Ook zij blijkt vandaag drachtig van een kalfje, ze is nog hartstikke gezond en fit! Later als we de dieren aan de voorkant nog even bekijken zie ik haar nieuwsgierige blik, een glanzende vacht en een paar mooie donkere ogen. Heel gaaf om te zien dat ze nu de op één na oudste koe van stal geworden, wat een mooie koe!

Bernd Hietberg

Meer blogs lezen? klik hier


Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief