Blog 'Koeien eten' door Bernd Hietberg

Koeien eten - blog door Bernd Hietberg - Krant van Midden-Drenthe

Koeien eten

Beilen - Deze week de column 'de Boer op', geschreven door Bernd Hietberg. Hietberg is dierenarts van DAP.

Zelf vind ik koeien in de wei een schitterend gezicht. Maar helaas is dat niet op iedere boerderij mogelijk. Met automatische massage borstels, vaak een veegmachientje voor schone vloer (en voeten) en 1-2x daags een vers ingestrooid bedje zorgt de boer ervoor dat het op stal ook heerlijk is.

Koeien eten en kauwen zowel binnen als buiten een groot gedeelte van de dag, soms eten ze meer dan 60 kilo per dag. Dat komt omdat ze veel vezels eten met weinig voederwaarde. Gras bevat minder energie dan een bord pasta of pannenkoek zoals wij dat eten. Je moet als koe daarom veel eten om voldoende binnen te krijgen. Koeien eten vooral wat voor mensen niet verteerbaar zoals gras, stro en bijproducten van onze industrie zoals pulp uit de suikerindustrie, schroot uit de palm en soja olie industrie. De restanten die overblijven na olie productie, want circa 80% van de boon blijft over na persen.

De Drentse koeien maken melk van ongeveer 2/3e gewassen als gras en mais van Drentse bodem. Gras heeft een uitgebreid wortelstelsel en past daarom goed op veel Nederlandse vochtige grond. Circa 1/3e van het eten van de koe bestaat uit restproducten. De koeien maken van de restanten van o.a. de soja- en palmolie( o.a. badolie, huidcreme, slaolie, saus en dressing) dus melk en vlees, dat is een mooie oplossing!

De wereldvoedsel organisatie FAO berekent dat de voedselproductie in 2050 meer dan 50% moet groeien om de wereldbevolking te voeden. Het is goed dat we nadenken over hoe we efficiënt omgaan met water, energie en land met daarbij veel aandacht voor welzijn van de dieren. Doordat de Nederlandse veehouderij voorop loopt op deze punten kunnen we een hele belangrijke rol spelen in de het voeden van de wereld de komende jaren. Slechts 14% van de voeding van de koe zouden wij direct kunnen eten, de overige 86% zijn we de koe voor nodig. Daarbij is het mooie dat de koe in staat is een flinke hoeveelheid vitamine B12 en calcium mee te geven aan haar melk. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van uw rode bloedlichaampjes, voor zenuwweefsels, stofwisseling en om te kunnen concentreren. Vindt u het ook belangrijk dat zoveel mogelijk mensen in deze wereld voldoende voeding met vitamine B12 hebben nu en in de toekomst?

 

Bernd Hietberg

Meer blogs lezen?

Wij plaatsen geregeld nieuwe blogs op onze website. Benieuwd naar andere blogs?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief