Blog 'Koe Heleen is zwanger' door Bernd Hietberg

Koe Heleen is zwanger - blog door Bernd Hietberg - krant van Midden-Drenthe

Koe Heleen is zwanger

Beilen - Bernd Hietberg is dierenarts bij DAP Beilen en schreef deze week de column De Boer op:

‘Heleen is drachtig, dat moeten we even doorsturen!’ Verbaasd kijk ik de veehouder aan. ‘Ja’, zo legt de veehouder uit, ‘deze twee pinken (puber kalveren) zijn vernoemd naar twee collega hulpverleners, ze zijn pas nog wezen kijken.’

Veel boeren dragen naast voedselvoorziening op andere manieren hun steentje bij aan de maatschappij. Soms zelfs met behoorlijke inspanning bij hulpdiensten zoals de brandweer. Als veehouder is dat soms handig maar soms ook niet. Zo is een veehouder vaak thuis aan het werk op de boerderij, dus als de pieper gaat kun je vaak wel snel hulp verlenen. Dat kan levensreddend zijn. Aan de andere kant moeten de dieren op de boerderij wel verzorgd worden en de koeien gemolken. Wanneer er tijdens het melken hulp verleend moet worden is dus niet alleen de veehouder in touw maar ook familie of vrienden om de verzorging van de dieren over te nemen. Wanneer je na een nacht brand blussen terug komt bij je koeien en ze gemolken en gevoerd moeten worden is het echt wel even pittig.

Hulpverleners maken soms heftige dingen mee. Na afloop van heftige gebeurtenissen is er een team waarmee gepraat wordt om het voorval te verwerken. Zo kwam het dat twee kalfjes bij een van onze veehouders ruim een jaar geleden vernoemd werden naar twee hulpverleners en daarmee twee nieuwe ‘koefamilies Heleen en Doet’ starten op het bedrijf. Toen ze een jaar oud werden was er taart, en als ze zelf een kalfje krijgen over 9 maand waarschijnlijk weer. Zo kreeg deze dracht echo op Valentijnsdag 2019 een hele bijzondere betekenis.

Achter ongelukken of brand zit vaak een heel verhaal van hulpverlening, vrijwilligerswerk, en soms ook nog gecombineerd met hard werken en lange dagen op de boerderij. Daar heb ik veel respect voor.

Bernd Hietberg

Meer blogs lezen?

Wij plaatsen geregeld nieuwe blogs op onze website. Benieuwd naar andere blogs?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief