Blog 'Hoe vier je een feestje met een koe erbij?' door Bernd Hietberg

Blog 'Hoe vier je een feestje met een koe erbij?' door Bernd Hietberg

Hoe vier je een feestje met een koe erbij?

Enige tijd geleden kreeg onze veeartsen een uitnodiging voor een dubbelfeest. Voor veel veehouders zijn hun dieren of de prestaties van hun dieren namelijk net zo belangrijk als hun eigen gezin! Menig feestje van gezin wordt gecombineerd met iets bijzonders van de dieren. Zo werd het 30 jarig huwelijk samen gevierd met een unieke prestatie van koe Martha 153. Deze koe is erin geslaagd 10 duizend kilo vet en eiwit, bij elkaar te kauwen.

Veel melk uit Drenthe wordt verwerkt tot babyvoeding bij de Domo in Beilen. Drenthe heeft de prettige eigenschappen van veel ruimte met veel grasland waarvan de koeien vers, gehooid of geconserveerd gras (kuilvoer) de lekkerste melk maken, puur natuur. Alhoewel er tegenwoordig ook andere melkachtige drankjes zijn zoals sojamelk wat van verre landen naar Nederland getransporteerd moet worden. Het is goed om te weten dat de koe de enige is die van nature melk maakt met veel calcium en verschillende vitamines. Bij soja, amandel, rijst of kokosmelk zijn deze er later aan toegevoegd.

Als we er vanuit gaan dat een baby of peuter een pak melkpoeder in een week opdrinkt. Heeft Martha 153, die 14 jaar geleden zelf haar eerste kalfje kreeg, inmiddels meer dan 200 baby’s een jaar lang van flesvoeding voorzien! Wat knap is dat!

Alle belangstellenden kregen bij binnenkomst natuurlijk een leuk taartje met opdruk van Martha. Nietsvermoedend dronken we gezellig een bakje koffie totdat de boer het feest opende met een trotse speech over zijn gezin en over Martha. Tijdens zijn speech werd de roldeur achter hen plotseling omhoog gerold en tot grote verbazing van iedereen stond Martha gewassen en geschoren achter de roldeur heerlijk te kauwen, nieuwsgierig als ze was te kijken naar alle bezoekers van het feest. Martha werd gehuldigd en kreeg een groot rood-wit-blauw lint om haar hals, ze was nu echt de mooiste koe van stal. Voor onze dierenartsenpraktijk een reden om voor deze prestatie speciaal een mooi bordje te laten maken aan de muur van de stal. Heerlijke melk voor vele kinderen, al 14 jaar lang, das pas duurzaam!

Martha is inmiddels wel grijs en bejaard. Voor de toekomst is en blijft ze een geweldig voorbeeld voor haar dochters, kleindochters en achterkleindochters op het bedrijf.

Bernd Hietberg

Meer blogs lezen?

Wij plaatsen geregeld nieuwe blogs op onze website. Benieuwd naar andere blogs?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief