Geboorte kalf

Rikketik

Geboorte kalf

Geboorte kalf

1 maart 2020

Terwijl ik op zaterdagavond bijna klaar ben met de geboorte van een lammetje, gaat de telefoon. De boerin pakt op voor me, houd de telefoon aan mijn oor, zodat ik door kan gaan met de bevalling.  

Een oudere boer belt: ‘er steken dikke poten uut een veers, ik weet niet of ’t kan, ik moet nog even kieken’. Ik beloof paraat te staan. Even later belt ie dat ik inderdaad langs moet komen.

Daar aangekomen staat de zwangere dame met haar vriendinnen op een rij vast aan het voerhek, want een loslopende koe laat niet zomaar een dierenarts dichtbij komen om te onderzoeken of het kalf eruit kan… Met een lange handschoen aan voel ik dat de schouders van het kalf erg fors zijn. Voordat een koe haar eerste kalf kan krijgen is ze tussen de 2 en 3 jaar. Deze is al bijna 3, maar ze is niet de grootste. Een koe die voor de eerste keer kalft noemen ze ook wel een vaars of op zijn Drents een ‘veers’. Omdat we het kalf de beste kans willen geven, nemen we geen risico met een zware bevalling, maar kiezen we voor een keizersnede.

De koe is bijzonder braaf en laat de verdoving, het scheren en wassen zonder enige angst of weerstand gebeuren, ze is blij dat ze hulp krijgt.


Geboorte kalf

Ondertussen verteld de boer dat ie net terug is van een ziekenhuisopname. Zijn ‘rikketik’ is op hol. Er is als proef nu een chip geplaatst om continu vanuit het ziekenhuis zijn hart te kunnen controleren. Wel handig zo’n chip, weten ze altijd waar je bent!

Een flink stierkalf komt ter wereld en probeert al vrij snel te staan. In het naastgelegen hok zitten de kalveren die afgelopen weken al geboren zijn. Een ruimte waar de kalveren uit vrije keuze in kunnen lopen, lekker in dik stro kunnen liggen en over strobalen heen klauteren. Leuk en ook veilig. Het wil nog wel eens gebeuren dat een klunzige moeder koe bovenop een kalf gaat liggen. Vooral jonge kalfjes zijn dan niet in staat om hard genoeg te gillen dat mama van ze af gaat, zo sterft er nog wel eens een kalf. Vanuit deze veilige 'chillroom' kijken de neefjes en nichtjes toe naar het tafereel.

Ondanks dat het al middernacht is als we klaar zijn, drinken we nog even wat op de goede afloop. Een fitte koe en een mooi gezond stierkalfje erbij, dat is voor een boer misschien wel net zo goed voor de rikketik, als een pilletje van de dokter.


Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief