Blog - All-inclusive voor de koeien

Blog krant van midden drenthe Bernd Hietberg all-inclusive voor de koeien

All-inclusive voor de koeien

Beilen - De wekelijkse column 'De boer op', dit keer geschreven door dierenarts Bernd Hietberg

Een keer per jaar gaan we met de familie een weekend weg. Met 8 volwassenen en zes jonge kinderen is vooral een zwembad en binnenspeeltuin belangrijk. Laten we daar in Drenthe nou hele geschikte adressen voor hebben, daar hoef je de provincie echt niet voor uit te reizen!

Bij thuiskomst wachtte ons een grote verrassing. In schemerdonker stonden 5 pinken bij onze voortuin, twijfelend of ze de sluis over zouden steken naar de drukke noordzijde van het kanaal of niet. Pinken kun je vergelijken met pubers bij koeien, ze zijn jong en willen van alles ontdekken. We besloten om de dieren eerst even in veiligheid te brengen en daarna pas rustig op zoek te gaan naar de eigenaar.

De naaste buren opgetrommeld, die geen ervaring hebben met koeien maar met de armen wijd best even een fietspad en tuin kunnen blokkeren voor de dieren. Met een paar lintjes, die de dieren in het donker wat beter zien dan een draadje dreven we met zijn allen de dieren in een klein weilandje. Wat is dat Drentse noaberschap toch een mooie gewoonte, je helpt elkaar gewoon. We gaven ze een bak water, een flinke baal hooi als avondeten en een paar appels als toetje, all-inclusive overnachten, wat wil een koe meer!

Met een zaklamp de oornummers genoteerd en via whats app naar verschillende boeren in de buurt hadden we in een half uurtje de eigenaar achterhaald. Hartstikke handig dat alle landbouwhuisdieren in Nederland een unieke oorbel hebben. De dierenasiels puilen soms uit van de dieren waarvan het baasje niet terug te vinden is omdat ze hun kat niet hebben laten chippen.

We besloten de dieren even een nachtje te laten kalmeren om ze de dag erna rustig met een veekar door de boer op te laten halen. Blijft natuurlijk een beetje een raadsel waarom de dieren dwars door de afrastering heen gerend zijn. De afgelopen jaren in Drenthe toch regelmatig meegemaakt dat koeien of pinken (puber koeien) met name ’s nachts uitbreken, in paniek zijn en grote afstand afleggen en soms ook de verkeersveiligheid serieus in gevaar brengen.

Welke rol de das, de wolf en een wild zwijn dat hier rondloopt daarin spelen weet je niet maar het is wel verwonderlijk dat koeien ergens van lijken te schrikken en dwars door de afrastering met goedwerkend schrikdraad heen rennen.

Bernd Hietberg

Meer blogs lezen?

Wij plaatsen geregeld nieuwe blogs op onze website. Benieuwd naar andere blogs?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief