Adviesbrief uiersmet

Adviesbrief uiersmet

Adviesbrief uiersmet

Uiersmet

Uiersmet (ook wel uierrot, udder cleft dermatitis) is een ontsteking van de huid tussen de voorkwartieren en de overgang naar de buikwand van de koe. Het is korsterig, vochtig, verdikt en heeft een doordringende lucht. Uiersmet komt zowel in de lactatie als in de droogstand voor. In melkstal wordt het vaak vroegtijdig ontdekt, bij robot bedrijven wordt het vaak onderschat. Hoe eerder de plekjes ontdekt worden, hoe sneller en beter het geneest.

In een studie met 53 dieren toonde aan dat genezing van kleine plekjes gemiddeld 8 weken duurt en grote plekken wel 16 weken. Ook is uit deze studie gekomen dat diepe uiers en zwakke vooraanhechting de kans op uiersmet vergroten. Dit zorgt namelijk voor een vochtige en warme plek, een perfecte broedplek voor bacteriën.

Oorzaak

Een specifieke oorzaak van uiersmet is niet bekend, maar zoals meestal het geval is bij uiergezondheidsproblemen, spelen er meerdere factoren een rol bij het ontstaan.

Wanner actie?

Bij een milde vorm van uiersmet is de huid nog intact en is het een oppervlakkige wond. Bij de ernstige vorm moet er snel actie worden ondernomen. Wanner de huid intact is kan er nog niet veel gebeuren, als de huid barrière wordt doorbroken kunnen de bacteriën in het lichaam binnendringen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit schoon en droogmaken met een doek en daarna insmeren met Botop zalf of sprayen met Intra epidine. De uierharen rondom de plek kun je wegscheren. Zet de koe na behandeling minimaal een half uur vast aan het voerhek zodat de plek kan drogen aan de lucht. Wanneer de uiersmet al in een ernstige vorm is geeft dit een doordringende lucht, hierbij heeft de koe ook vaak koorts. Wanneer deze situatie speelt is het van belang om de dierenarts erbij te halen.

Kleine plekken genezen in 8 weken (tot 80%). Grote plekken zijn na 5 weken nog maar 10% verbeterd, een goede genezing kan wel 16 weken duren! Een of de vijf dieren geneest niet meer, met name omdat te laat wordt gestart met de aanpak.

Advies voor veehouders van onze veeartsen.

Adviesbrief Kalf in de winter Adviesbrief tweelingdracht

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief