Adviesbrief uiersmet

Adviesbrief uiersmet

Adviesbrief uiersmet

Uiersmet bij koeien

Van een enkele koe tot een serieus koppelprobleem. Uiersmet, ofwel Udder Cleft Dermatitis (UCD), kan een groot ergernis zijn op een rundveebedrijf. Het is een huidaandoening die bij 80% van de melkveebedrijven voorkomt in Nederland, met een prevalentie van 0-15% van de dieren op het bedrijf (Olde Riekerink et al. 2014).

UCD wordt het meest waargenomen bij hoogproductieve, oudere koeien met een zwakke vooruieraanhechting. De wond bevindt zich tussen de voorkwartieren van het uier en kan zich uitbreiden tot de overgang van uier naar buikwand. Het kenmerkt zich door een rafelige wond met vochtige korsten. De mate van ernst wordt geclassificeerd van score 0-1 geen UCD tot een score 5 ernstige UCD. Deze score 5 kan ook herkend worden aan de doordringende geur van ‘rottende weefsel’.

Wat de precieze oorzaak is van UCD is helaas niet bekend. Er wordt wel een associatie gemaakt met schurftmijten, bacteriële kolonisaties en Treponema’s gemaakt. Dit laatste ook wel bekend bij Mortellaro. Veelal is het veelvuldig voorkomen van UCD een multifactorieel bedrijfsprobleem.

UCD wordt onderschat als een probleem op het bedrijf en zeker op robotbedrijven. Een voorbeeld patiënt waar wij als dierenarts bij gebeld worden kan zijn: “verse koe verdacht van baarmoederontsteking met een rectale temperatuur van 40> graden”. Het is niet gek dat er dan aan baarmoederontsteking gedacht wordt, de geur is immers gelijk. Waar niet aan gedacht wordt is dat er een hoog risico is dat UCD naar binnen kan slaan. Gevolgen kunnen dan zijn een ernstige longontsteking, mastitis, hartklepontsteking of trombose. Meestal niet met een goede afloop.

Wanneer actie ondernemen?

Direct! Hoe kleiner de wond is hoe sneller de genezing en hoe hoger de kans is op daadwerkelijke genezing. Bij een milde vorm van UCD is namelijk het voordeel dat de huidbarrière nog intact is.

De start van de behandeling bestaat uit het eenmalig goed schoonmaken van de wond met Hibiscrub® en lauwwarm water. Hiermee worden mestplekken, korsten en ander restmateriaal verwijderd. Soms zit er een overgroei van uierharen rondom de wond, het advies is om deze weg te scheren. Na het schoonmaken van de wond deze goed droog maken met een papieren of katoenen doek. Het advies is om Intra Epidine® spray te gebruiken. Intra Epidine® is een spray die 3 tot 4x meer verbetering geeft dan niet behandelen (Van Werven et al. 2018). De spray moet dagelijks eenmalig aangebracht worden op een schone wond tot de wond helemaal geheeld is. Dat kan afhankelijk van de grootte van de wond wel 6 tot 16 weken duren. Sprayen op een vieze wond heeft geen zin, wanneer de wond vies is herhaal het schoonmaken met Hibiscrub®.

Een op de vijf dieren geneest niet meer, met name omdat te laat wordt gestart met de aanpak. Wanneer een koe koorts krijgt is het verstandig om de dierenarts erbij te bellen voor een aanvullende systematische aanpak.

Samengevat:

Wat de precieze oorzaak van uiersmet is, is niet bekend. De mate van succes van de behandeling berust op hoe snel er gestart wordt met behandelen. Wondbehandeling vergt een lange adem maar levert zeker resultaat wanneer het consequent gedaan wordt. Voor het ontdekken en monitoren van deze UCD-wonden beschikt de praktijk over handige spiegeltjes. Deze speciale spiegel is met name handig voor robotbedrijven.

Advies voor veehouders van onze veeartsen.

Adviesbrief Kalf in de winter Adviesbrief tweelingdracht

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief