Adviesbrief Trichophytie, ringschurft, ringworm

Trichophytie, ringschurft, ringworm

Ringschurft of ringworm is eigenlijk een schimmelinfectie. De naam schurft past er dus eigenlijk niet goed bij. Het wordt veelal veroorzaakt door Trichophyton verrucosum bij runderen daarom ook wel trichophytie of dermafytose genoemd, aangezien het een huidaandoening is. Andere varianten T mentagrophytes, T equinum, Microsporum gypseum, M nanum, M canis, en meer worden ook beschreven.

Met name zal deze huidaandoening gezien worden bij het jongvee en vaarzen. Het komt tot uiting bij weerstandsdaling, denk hierbij aan verhuizing van locatie, spenen, voerwisseling, etc.

Het karakteriseert zich door grijze kaalheid veelal in een ronde vorm. Het kan wat korsterig zijn. De plekken localiseren zich rondom kop- halsgebied. Bij zeer ernstige infectie kan het zich uitbereiden over het hele lijf. LET OP: Deze schimmel is niet diersoortspecifiek. Het is een zoönose, dat bekent dat het van dier op mens kan overgaan. Deze plekken zijn bij mensen vaak ook rond, rood en kunnen wel jeuken. Werk daarom met handschoenen aan en reinig werkkleding vaker wanneer er een uitbraak in de stal is. Behandel de plekken bij de mens meermaals per dag met Miconazolnitraat zalf.

Veelal genezen runderen vanzelf, maar als de infectie heftig is kan het lang door blijven sluimeren in de stal. Het kan dan ernstige vormen aannemen. Om dit te doorbreken zijn onderstaande opties mogelijk, veelal in combinatie toegepast met goed resultaat:

Wassen met Imaverol

100 ml Imaverol verdunnen met 5 ltr lauwwarm water. Met deze oplossing de dieren helemaal van top tot teen insprayen met bijvoorbeeld een rugspuit. Dit evt herhalen na 3-4 dagen. Per dier wordt ongeveer 0,5-1 liter oplossing gebruikt.

Vaccinatie

Dit kan zowel als preventie als therapeutisch worden toegepast. Het kan al toegediend worden bij dieren van 1 dag oud.

Dosering:

- Kalveren van een leeftijd van één dag tot drie maanden: 2 x 2 ml

- Runderen ouder dan drie maanden: 2 x 4 ml

Het interval tussen vaccinatie en hervaccinatie dient 5 – 14 dagen te zijn.

De dieren zijn dan voor 5 jaar immuun. Slim kan zijn om de dieren die naar de jongveelocatie gaan de aankomende groep wel te vaccineren. Zo stop je de infectie doorgift.

Wachttijd: 14 dagen vlees

Lees verder

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief