Adviesbrief melkziekte vóór het afkalven

Adviesbrief melkziekte vóór het afkalven

Melkziekte vóór afkalven, hoe komt dat?

Wat is het verschil tussen koeien die niet willen staan voor afkalven en koeien die niet willen staan na afkalven?

Na afkalven gaat de koe melk maken, het uier vraagt ineens veel calcium en niet iedere koe kan daaraan voldoen, ze KUNNEN dan niet staan. Een goede voorbereiding in droogstand, smakelijke voer en ondersteuning met Bovikalc pillen doet heel veel.

Voor afkalven is de aanmaak van melk nog niet groot. Wat is dan de reden dat een koe niet staat? Voor afkalven WILLEN ze vaak niet staan. Onze schatting is dat de helft van de koeien die voor afkalven niet staat pijn heeft in de benen, rug maar vooral de baarmoeder. Heel regelmatig komen we bij koeien die onrustig zijn en/of niet aan het hek komen eten (vreet attentie op de sensor) en daarna niet willen staan omdat er iets mis is in de baarmoeder. Meest voorkomend is slag in de baarmoeder, een kalf in stuitligging (alleen een staartje te voelen) een kalf met terug geslagen kop of een tweeling. Deze koeien gaan ook na infusen niet vlot staan ook al geef je ze een hele doos, ze hebben pijn!

Stappenplan koe melkziekte klachten vóór afkalven

Is de (droge) koe kort voor kalven erg onrustig, wil ze niet eten, heeft ze een attentie op vreetactiviteit of wil ze niet staan? Pak een lange handschoen, maak de koe schoon rond de schede en voel of alles wel goed ligt!

Bij bijzonderheden, bel de dierenarts, het resultaat van vroeg bellen is meestal een levend kalf, daar doen we het voor.

Indien geen bijzonderheden, dan behandelen voor melkziekte.

Daarna pas verplaatsen naar andere plek, liefst op de sleepmat (te lenen bij de dierenarts) of op een grote plaat of hek zodat de koe niet beschadigd.

Tip: meer grip in je afkalfstal?

Maak gebruik van rubber, de Cowhouse afkalfmatras of een bak scherp zand op de beton voor het hok instrooien. Dat voorkomt dat het stro begint te schuiven en de koe alsnog op het beton ligt.

Lees verder

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief