Adviesbrief kalf in de winter

Adviesbrief kalf in de winter

Adviesbrief veearts Kalf in de winter

Het is weer winter en er is vorst op komst! Ben jij al voorbereid in de stal? Hieronder enkele tips van onze veeartsen:

  1. Kou vraagt energie van de kalveren, verhoog daarom de voeding met 10-15% (bv van 150 naar 170 gr.) of voer een liter extra. Ook kan de melk extra warm worden aangemaakt om snelle afkoeling te voorkomen. Bij warm aan te maken melkpoeders wordt een aanmaaktemperatuur van 45-50 °C geadviseerd. Bij een te lage temperatuur lost het melkpoeder niet goed op en bij een te hoge temperatuur (meer dan 70 °C) worden eiwitten en mineralen in de melk beschadigd. De temperatuur van de melk die het kalf drinkt moet 40 °C zijn.
  2. Kalverhokken buiten? Zet ze beschut neer of in de kapschuur i.p.v. buiten voor minder kou en minder sneeuwkans .
  3. Wanneer u in bezit bent van een kalverdrinkautomaat is het van belang om de omroertijd vaker in te stellen, hierdoor voorkomt u vorst in de drinkautomaat. Zorg voor een goede wateraanvoer.
  4. Geef kalveren regelmatig nieuw water of zorg dat het water dooi blijft, ook bij kou hebben kalveren behoefte aan vers water.
  5. Zorg dat er geen tocht is op de plek waar de kalveren liggen, de luchtverversing op de voergang in de stal is wel belangrijk.
  6. Wanneer er een kalf wordt geboren maak je deze goed droog, om hem/haar goed warm te houden kun je een warmtelamp of een kalver bodywarmer gebruiken Het zorgt er voor de dat biest goed benut er verteerd wordt. Wij hebben momenteel nog 30 bodywarmers op voorraad.
  7. Strooi de kalveren goed in met een dik pak schoon en droog stro. Op de afbeelding is te zien hoeveel stro je gebruikt voor optimale warmte.

Gezonde koeien beter boeren

Vragen, opmerking of extra tips? Laat het ons weten.

Advies voor veehouders van onze dierenartsen

Adviesbrief stierkeuze oudere koe Adviesbrief tweelingdracht

Het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen

Vrijblijvend kennismaken met ons team? Klik hiernaast

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief